Græs

De fleste af os går ikke og planlægger tingene alt for langt frem. Vi ved nogenlunde hvad der kommer til at ske i løbet af ugen, og kan måske forudsige store dele af den næste måned. Det kan også være der er nogle ting langt ude i fremtiden som vi gerne vil have sker, men vi har ikke helt planlagt hvordan vi kommer fra hvor vi er nu, og til hvor vi gerne vil være ude i fremtiden. Det kan nemlig være lidt skræmmende sådan at låse sig fast på en rute: som om man får mindre frihed, og ikke har plads til at være spontan.

Men det jeg har fundet ud af i mit eget liv er, at man faktisk får mere frihed når først man begynder at planlægge tingene i detaljer. Det handler bare om at give sig selv plads til at skifte mening. Husk på at dit fremtidige jeg er ligeså levende som du er lige nu: selv hvis du lægger en slagplan, så har du stadig mulighed for at have lyst til noget andet fremover, og kan derfor skifte retning. En plan er ikke andet end nogle velovervejede tanker, der er blevet brugt til at lægge en fornuftig rute. Ude i fremtiden ved du selvfølgeligt mere, end du ved nu, og du kan derfor ændre på ruten ud fra din nye information.

Det gode ved planlægning er, at det skaber noget at falde tilbage på. Vi har ikke altid energi og overskud til at beslutte hvad vi skal gøre lige nu. Derfor fristes vi ofte til at lave ingenting: tage en lur, se noget ligegyldigt TV eller bladre rundt på internettet. Der er intet galt i disse aktiviteter, hvis det er nogen vi aktivt tilvælger. Men det er det ofte ikke: for det meste er det bare fordi vi ikke har overskuddet til at finde på noget bedre, og derfor tager disse let tilgængelige ting, som føles godt her og nu. Hvis du derimod havde en plan om at fyre nogle frugter i din smoothie blender så snart du kom hjem, så ville det være hvad du faldt tilbage på. Det ville være din sunde plan der krævede færrest mentale ressourcer at følge. Hvis du føler at det ville være bedre for dig at slappe af med en god film og et glas cola, så kan du stadig gøre det: nu bliver det bare et aktivt valg, frem for noget der bliver gjort uden tanke.

Jeg anbefaler derfor, at du sætter dig ned, og begynder at tegne et træ. Roden er der, hvor du er i dit liv lige nu. De næste par uger er nok allerede nogenlunde planlagt, så det bliver til træets stamme. Derefter kommer grenene. Det er ude i fremtiden, hvor mulighederne stadig står åbne. Tegn én gren ad gangen, og gør det til bare én af de mulige ting, du kan lave ude i fremtiden. Tegn så en anden gren, og gerne en tredje. Det er en måde at træne din hjerne til at forstå, at du sagtens kan planlægge, uden at låse dig fast.