Der findes i Danmark rigtig mange muligheder for at låne penge. Du kan gå i banken, eller du kan tage et kviklån gennem en af de mange online låneudbydere. Det kan være svært for den almindelige dansker at finde ud af, hvilket lån der giver mening hvornår, samt hvad fordelene og ulemperne er ved de forskellige lånetyper. Mange vælger at gå uden om bankerne og tager et kviklån. Derfor behandler vi i denne artikel fordele og ulemper ved begge lånetyper.
Fordele
- Kort svartid & udbetaling
En af de helt store fordele ved et kviklån er den korte svartid og den hurtige udbetaling. De fleste låneudbydere kører med en svartid på under 24 timer. Samtidig tilbyder de, at du har pengene på din konto inden for få hverdage. Det gør lånet oplagt til dig, der har fået en pludselig uforudset udgift.
- Det er anonymt
En anden fordel ved et kviklån er, at det hele er meget anonymt. Du kan ansøge hjemme fra sofaen, og så får du at vide på mail, om du er blevet godkendt til lånet. Du skal altså ikke forklare nogle rådgivere, hvorfor du gerne vil låne penge. Det er helt op til dig selv, hvad du bruger pengene på, så længe låneudbyderen for dem tilbage igen.
- Ingen sikkerhed
Når du optager et kviklån, skal du ikke stille sikkerhed for lånet. Ved større lån i banken, skal du ofte stille sikkerhed for et lån. Det kan være gennem en person, der kautionerer for dig, eller det kan være gennem en bil eller andet af værdi. Det skal du ikke ved et kviklån. Det gør det muligt for dig at låne penge, selvom du ikke ejer noget med en høj værdi.
Ulemper
- Høje renter
Selvom det er blevet bedre med årene, så er renterne på et kviklån stadig høje. Der kommer løbende flere udbydere af kviklån til, og derfor er renterne ikke så høje, som de har været. Låneudbyderne konkurrerer nemlig rigtig hårdt mod hinanden, og det går ud over renten. Det er dog sjældent, at den ryger under de 9%. Den endelige rente bliver også afgjort af din økonomi. Der bliver nemlig lavet en kreditvurdering af dig som kunde. Her ser udbyderen på din indkomst, alder, om du står i RKI med videre. Hvis du gerne vil danne dig et overblik over prisen på dit kviklån, kan du se på den procentsats, der hedder ÅOP. Den samler alle omkostninger ved et kviklån – også gebyrer.
- Ingen personlig rådgivning
Noget af det som banklånet vinder meget på, er den personlige rådgivning, hvor du får en ekspert til at kigge på din økonomi. Det kan du ikke på samme måde med et kviklån. Her foregår det hele meget mere anonymt, og der er ingen, der kommer med gode råd. Du kan naturligvis sagtens ringe til udbyderen, men der er intet personligt møde, og de kræver sjældent et budget med dine udgifter og indtægter. Det gør bankerne, og det sætter mange pris på.