Tømre

Går du og overvejer at tage tømreruddannelsen, men egentligt ikke er sikker på det? Måske har du brug for at se hele scenariet i et stort billede: Hvordan bliver det egentligt, når jeg er tømrer?

Det at være tømrer betyder, at du skal bygge for andre mennesker. Her kan det være alt fra et hus til en garage. Det kan også være, at du skal monter nye tagplader på eller at du skal bygge et skur ud af noget trælast. Når man er tømrer kan man enten arbejde privat eller gennem et firma. De fleste arbejde gennem et firma. Dette er en klar fordel, da du er sikker på, at du får noget arbejde at lave. Tømrer markedet svinger hele tiden. Dette betyder, at der på nogle tidspunkter vil være meget at lave og på andre tidspunkter vil der ikke være så meget at lave. Arbejder du selvstændigt er det oftest sværere at finde arbejde, end hvis du arbejder gennem et firma. En fordel ved at være tømrer er også, at du kan blive timelønnet. Du får altså ikke en sum penge, hvorefter du skal udføre et arbejde. Dette kan være en ulempe for nogle, da de måske færdiggøre arbejdet hurtigere end forventet. Så får man selvfølgelig en mindre sum penge end, hvis det tog længere tid. Oftest vil timelønnen for en tømre starte på ca. 275 kr. eksklusiv moms, men langt de fleste tømrer tager dog 400 kr. i timen eksklusiv moms og opefter. Dog har mange tømrer også det bedre med at få betalt en fastpris end at blive timelønnet. Det er nemlig fordi, at mange tømrer har mulighed for at få deres materialer billigere end du selv kan skaffe dem. Dette kan altså være at de kan få tagplader og træplast til en meget billig pris.

En tømrer kan desuden også hjælpe med opsætning af køkkenet, montering af nye vinduer og døre og renovering af tag.

De fleste husejere skal før eller siden renovere tag. Det er meget sjældent, at en person køber nogle tagplader og trælast og gør arbejdet selv. Oftest vil de få en tømrer til at gøre det.

Der er desuden også ulemper ved at arbejde som en tømrer. Arbejdsskader er sandsynligvis hyppigere, som tømrer. Her kan du alt fra bære for tungt materiale, f.eks. bære for meget trælast eller f.eks. falde og slå dig, skære dig over fingrene osv. Dette skal dog ikke skræmme dig væk. Mange tømrer lærer jo under uddannelsen om, hvordan de skal passe bedst på helbredet og sikkerheden. En tømrer har desuden også en meget dyr arbejdsskadeforsikring.

Har du det altså godt med at træ og elsker du at få noget trælast, hvorefter du kan udarbejde forskellige ting ud af det, du har fået givet? Så har du nok en hobby indenfor tømrearbejdet. Ting såsom, at skifte tagplader er noget du lærer under uddannelsen, du skal derfor ikke være bange for, at du ikke kan finde ud af tingene lige nu.